Sklizeň ovoce v uších zahrádkářů a sadařů zní jako lahodná hudba – konečně bude možné se pochlubit výnosy z vlastní produkce a potěšit se vynikající chutí ovoce, které se zrodilo pod tvrdými dlaněmi o něj pečujícími. Možná to všechno zní až moc jednoduše – vždyť ovoce stačí jenom otrhat a na vhodném místě uskladnit. Jenže, tak jednoduché to není. Většině (dnes třeba i již zkušených) zahrádkářů se prostě někdy stalo, že se ovoce po sklizni rychle zkazilo a posloužilo tak akorát na kompost. A to je přece veliká škoda. Jak se tedy vyhnout nejčastějším chybám, které se při sklizni a uskladnění ovoce stávají a užít si sladkých plodů až do vyčerpání jejich zásob?
Sklízejte postupně a pouze zralé kusy
Jakmile někteří uvidí na stromech jedno zralé jablko, okamžitě se vrhnou s košíkem a žebříky k němu, aby jej mohli jeho plodů zbavit. To však nemusí být úplně dobrým nápadem, protože ovoce potřebuje k plné zralosti čas. Sklízejte jej postupně třeba v několikadenních intervalech a dbejte na to, aby v košíku skončily pouze takové kusy, které lze snadno a bez problémů odtrhnout.
Buďte k plodům citliví
Věřte tomu, že zatřást jabloní a počkat na to, až jablka popadají dolů opravdu není dobrým nápadem. Zaprvé jablko nikdy nepadá daleko od stromu, a proto se vám při této činnosti bude hodit helma jako prevence proti úrazům hlavy a zadruhé se ovoce tvrdým pádem na zem pořádně poničí a může se mnohem snadněji zkazit. A tomuto byste měli předcházet ještě nápravou poslední chyby.
Správně skladujte
Aby ovoce dlouho vydrželo a vy si jeho chuť mohli vychutnat nejen v době aktuální dostupnosti na stromě, měli byste mu zajistit správné skladovací podmínky. Hodit se vám pro tyto případy bude chladný čistý sklep a přepravky či police, na které můžete plody umístit. Plastové bedny s víkem ideální volbou nejsou, protože se ovoce může snadněji kazit a trpět nedostatkem vzduchu. Pokud budete ovoce skladovat dobře, můžete se z jeho sladkosti radovat třeba i po několik měsíců a pořád bude stejně dobré.