Pro úplného laika, což samozřejmě neplatí pro profesionály v oboru, může být autokláv zcela cizím pojmem. V podstatě se jedná o uzavíratelnou tlakovou nádobu, která je určená pro reakce probíhající při zvýšeném nebo vysokém tlaku nebo i teplotách. Přímo v lékařství nebo potravinářství se používá především při sterilizaci a konzervaci. Je tudíž celkem logické, že je nutné dohlížet na jeho provoz a zajistit tak bezpečné prostředí pro produkty. Základním úkolem v potravinářském průmyslu je prodloužit skladovatelnost suroviny déle, než v podstatě dovoluje přirozená údržnost. Přitom potraviny budou krásně vonět a nezničí se ani vitamíny nebo další důležité složky. V takto ošetřených produktech tudíž nedochází ani k dalším změnám.
Pasterizace a sterilizace potravin
Tyto dva pojmy jsou velmi důležitou součástí udržení kvalitních produktů beze změn. Pasterizace a sterilizace potravin jsou celkem dva běžné termíny, které se používají v odvětví rychle se rozvíjejících spotřebních zboží. Především kde se vyžaduje zvýšená trvanlivost a nejčastěji se jedná i o samotnou kapalinu. Kontaminaci způsobují bakterie a právě tyto procesy jsou stěžejní při jejich odstranění a zabránění se šířit.
Ačkoliv se zdá, že oba pojmy jsou si podobné, přesto má každý svůj úkol.
- Pasterizace je proces ohřevu potravin, konkrétně tekutin, na specifickou teplotu, která zpomaluje růst mikrobiálních látek v potravinách.
- Sterilizace se týká procesu eliminace všech forem bakterií z jakéhokoli produktu. Proces sterilizace zabíjí všechny formy mikrobiálního života, včetně hub, spór, virů a bakterií.
V potravinářském průmyslu se k této činnosti používá autokláv. Pasterizace a sterilizace potravin v průmyslovém autoklávu vyžaduje pravidelnou údržbu autoklávu a pravidelné testování rozložení teploty v autoklávu. Tyto zkoušky provádějí specializované laboratoře a není problém si vyhledat patřičnou laboratoř, která vám následně vystaví odbornou zprávu o vašem přístroji. Díky tomu snadno zjistíte, zdali je vše v pořádku nebo budete muset provést další kroky k tomu, abyste dodávali vždy bezpečné produkty na trh.